Vester Krogsgaard. Økologisk kød

Gå til indhold

Hoved menu

Porre - Herbstriesen

Haven

Type. Efterårsporre
Sort:: Herbstriesen Hannibal
Mængde: 0,6 g nok til 120-170 planter

Mørkegrøn efterårs- og vinterporre med tykke skafter. Egner sig til dyrkning i hold, højtydende. Sås februar til april.

Forkultivering af porrer
Der er ikke svært at lave porreplanter. De sås i sidste halvdel af marts i kasser i drivhuset - eller tidligere i vindueskarmen. I bunden af kassen lægges en god kompostjord, derover et lag såjord, hvorpå frøene bredsås – og ikke alt for tæt. Der dækkes med ½–1 cm jord, som trykkes let til med håndfladen. Såjorden skal være tilpas fugtig, og der gives en let overbrusning efter såningen, hvorpå kassen dækkes med klar plastfolie, til kimplanterne er spiret frem. Porreplanter skal have rimelig plads, så tynd til 2 cm afstand mellem planterne. Planterne bør beskyttes mod frost, da det ellers senere kan give stokløbere.
Først i maj flyttes kasserne på friland til afhærdning en til to uger før udplantnin

Udplantning
Porreplanter tager ikke skade af at stå i kasserne, så vent med udplantning til faren for nattefrost er ovre, og der er et par overskyede dage, gerne med regn.
Porrer foretrækker en dybmuldet, ikke for stiv jord med en høj Ph-værdi og rigeligt med kvælstof og kalium. Tilfør jorden et godt drys dolomitkalk eller træaske inden udplantning.
Porrer kan plantes med forskellig afstand. Hvis man vil have dem på tykkelse med et babylår, skal de stå med stor afstand (50 cm mellem rækkerne og 15 cm afstand i rækken). Men i dag vil mange gerne have tyndere porrer på 2–4 cm i diameter. Den tykkelse opnår man ved på god, velgødet jord at plante 5 rækker på et 125 cm bredt bed og med ca.10 cm mellem planterne. Det giver ca. 150 porrer på et 3 m langt bed, så porrer er bestemt også en velegnet afgrøde til små haver.
Porrer bør man plante i render – ikke så meget af hensyn til hypning for at få hvide skafter – men for nemt at kunne holde dem rene for ukrudt. I starten er det lettest simpelthen at kvæle ukrudtet ved at løsne jorden mellem rækkerne og forsigtigt hakke lidt fin løsnet jord ned i renderne, men pas på kun at dække op om skaftet, ikke ind omkring bladene.

Kristian Pilgaard. 24404581. kristianpil@hotmail.com. CVR.33326041. CHR.63388

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu